Descoperă Sufletul Transilvaniei
Transilvania este cunoscută pentru bisericile ei medievale și bisericile fortificate. Intr-o arie rurală relativ restrânsă se găsesc 201 de biserici, biserici fortificate, castele bisericești și cetăți. Unele dintre ele sunt parte a Patrimoniului Mondial UNESCO (Câlnic, Valea Viilor, Saschiz, Biertan, Viscri, Dârjiu, Prejmer). Li se alătură o mulțime de biserici citadine și sisteme de fortificații orășenești. Ele toate își au proveniența începând cu secolul XII. De atunci ele au fost în grija constructorilor lor, sașii transilvăneni. Dar din cauza evenimentelor secolului XX, cea mai mare parte a acestora a părăsit locurile natale. Clădirile au fost practic abandonate.
Astfel Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană (Lutherană) din România, ca Biserica tradițională a sașilor transilvăneni, a fost lăsată singură cu povara întreținerii bisericilor fortificate. Marea majoritate a acestor monumente îi aparțin juridic. Din păcate doar câteva mai sunt folosite pentru servicii religioase, deoarece puține comunități mai consistente au dăinuit. Azi, 25 de ani de când constructorii istorici au plecat, problema întreținerii devine din ce în ce mai acută. Cu toate că au o substanță puternică, este imposibil ca ele să supraviețuiască de la sine, mai ales dacă locuitorii actuali ai satelor, care trec pe acolo lângă zilinic, nu se identifică cu ele.
Soluția cea mai indicată de a păstra această zonă culturală istorică este turismul cultural. Bisericile fortificate și medievale săsești sunt vizitate anual de 750.000 de oaspeți. Dar dintre aceștia, 250.000 sunt contabilizați doar la un singur obiect, la Biserica Neagră din Brașov. Restul se împarte la toate celelalte monumente. Biertan, Prejmer și Biserica din Deal Sighișoara își deschid porțile pentru 50.000 de oaspeți, Hărman, Mediaș, Cisnădie, Cisnădioara și Cârța pentru 20,000. Unele însă nu sunt vizitate nici măcare de zece persoane. Din cauza acestei număr mic, nu se strâng suficiente fonduri pentru întreținere, și nici măcar ne se pot deschide după un orar fix.
Proiectul Bisericii Evanghelice C.A. din România ”Descoperă Sufletul Transilvaniei” își propune să sprijine cât mai multe comunități cu putință să își deschidă monumentul pentru publicul larg și să dezvolte oferte și programe culturale publice. Serii de concerte la Brașov, Sighișoara sau Țara Bârsei, un festival de film la Biertan sau festivalul ”Filtsch” din Sebeș, sunt inițiative de mult cunoscute. Dar sprijinim și serbări populare, ca cele de la Cârța sau Mălâncrav totodată cu acțiuni moderne la Cisnădioara sau Cincșor. Expoziții rusticale la Cisnădie, Axente Sever sau Miercurea Sibiului stau în contrast cu tinerețea acțiunilor din Seliștat și Bărcut.
Dacă vorbim de biserici fortificate, nu vorbim doar despre clădiri cu scop liturgic. Există în ansamblu și casa parohială, casa clopotarului, școala și sala culturală, cea din urmă folosită în trecut pentru întrunirile vecinătăților. Toate acestea fac parte cumva din Sufletul Transilvaniei, ce se definește prin cuvintele comunitate, respect, cultură și dârzenie. Case parohiale părăsite sunt transformate azi în case de oaspeți, ce primesc cu drag pe oricine, care caută spiritul locului.
Un rol de promotor îl are turul ciclist Bike & Like, care promovează un alt fel de turism decât cel de masă. Cursa de amatori este organizată de Descoperă Sufletul Transilvaniei și Nostress Triathlon. Astfel pe rând diferite regiuni ale bisericilor fortificate ajung să fie mai vizibile. Bike & Like este mai mult decât o competiție sportivă. Cuprinde și etape culturale pentru cicliști precum și familile lor și prietenii lor. Devin oaspeți ai unor biserici fortificate alese.
Technische Universität Berlin și Fundația pentru Biserici fortificate, a dezvoltat pentru Biserica Evanghelică C.A. din România un Smartphone app care conține informații de bază, ce ajută la accesul în cetăți. Biserica editează anual și un calendar cultural și oferă informații de rute pentru agenții. Nu în ultimul rând Transilvania Card a fost întrodusă, să vă simți Dvs bine. Să nu fiți doar un turist anonim ci un oaspete binevenit.