Investitia in instrumente de plata in Romania

Daca luati in considerare optiunea de a investi intr-un fond de investitii in Romania, una dintre primele noastre ganduri ar trebui sa fie daca vom investi (sau nu)  intr-un instrument de plata cu dobanda fixa, sau cu dobanda variabila. 

Astazi, acestea sunt preferate in locul certificatelor de depozite, datorita beneficiilor pe care le ofera, dar poate prezenta anumite riscuri.

Investitiile in Romania, mai usoare si mai sigure

 De fapt, multe dintre fondurile de pensii de mici dimensiuni investesc atat in instrumente cu dobanda fixa, precum si in certificate de depozite, sau alte instrumente financiare. Principalul motiv este ca, daca ratele dobanzilor scad la certificatele de depozite, investitia noastra se va deprecia si, in plus, cu cat investitia noastra va fi pe termen mai lung, cu atat vom pierde mai mult, daca ratele dobanzilor incep sa creasca din nou.

Un alt motiv, ce nu ar parea la fel de important la prima vedere, este modul si daca investitia noastra va fi sau nu pusa la dispozitia unui grup mai mare de investitori, sau pur si simplu aceasta va servi ca vehicul financiar pentru un grup restrans de investitori majori.

 Un motiv major pentru investitia intr-un instrument de plata in Romania este acela ca vom putea alege daca vom investi doar o parte din portofoliu nostru.

Astfel,  in fiecare an si, pe masura ce portofoliul detinut de noi va creste, putem distribui profitul catre alte instrumente, cu alte cuvinte, vom fi in masura sa ne diversificam portofoliul. Acest lucru este de dorit, deoarece nu exista nicio garantie ca investitia noastra va continua sa creasca intr-un ritm constant, daca aceasta ramane limitata la un numar redus de instrumente financiare.

Instrumentele de plata, sigure si moderne

Atunci cand investim intr-un instrument purtator de dobanda in Romania, avem, de asemenea, posibilitatea de a alege intre un fond mutual sau o banca de investitii traditionala.

In timp ce fondurile mutuale ofera avantajul suplimentar al diversificarii prin cumpararea de actiuni la companii diferite (cu grad mai mic sau mai mare de risc), sumele introduse intr-o  banca de investitii ne ofera o perspectiva de piata mai stabila si este adesea considerata o alegere mai buna pentru orice investitor, indiferent de obiectivele noastre de investitii.

In cele din urma insa, trebuie sa luam in considerare aspectele fiscale, atunci cand alegem un fond de investitii in Romania. 

De asemenea, trebuie sa intelegem ca exista adesea restrictii cu privire la locul, timpul si momentul in care putem investi un capital consistent intr-un fond de investitii sau intr-o banca de investitii. 

Desi guvernul din Romania pune un accent deosebit pe dezvoltarea economica stabila si de durata a societatii romanesti, acesta poate ca nu respecta intotdeauna reglementarile privind investitiile financiare, defavorizand astfel o serie de investitori minoritari.

Luand in considerare tot ceea ce am spus mai sus, cu siguranta ca vom fi in masura sa stabilim ce instrumente financiare se potrivesc cel mai bine nevoilor si bugetului nostru, actionand astfel in consecinta, in momentul in care vom dori achizitionarea acestora.

Intotdeauna, cei ce detin informatiile financiare corecte, vor putea face si investitii mai bune, indiferent de alte circumstante economice sau financiare.